Cum să ai o relaţie frumoasa cu părinţii tăi

Martie 14, 2009 § 5 comentarii

Când eram adolescentă îmi aduc aminte că eram mai în permanenţă supărată pe părinţii mei, ba că nu-mi permiteau să stau m-ai mult timp cu prietenii, ba că nu-mi permiteau sa ies în oras de fiecare dată când eu planificam acest lucru. Motive intotdeauna găseam pentru supărare. Mă simţeam foarte prost şi puteam să stau îngâmfată toată ziua. Însă după ce am crescut mare, am înţeles că de fapt părinţii mei mi-au făcut numai bine pentru că mă opreau de la multe lucruri şi chiar am ajuns într-o zi să le mulţumesc pentru că au avut răbdare cu mine.

Astăzi timpurile nu s-au schimbat, aud tot mai mulţi adolescenţi, tineri că se plâng că părinţii nu-i înteleg, şi nicidecum nu pot să se împace sau să ajungă la un compromis. Sunt foarte multe programe care învaţă tinerii să nu fumeze, să nu consume alcool, droguri, însă tinerii nu prea sunt învăţati cum să zidească relaţii cu oamenii inclusiv cu părinţii lor. De aceea am hotărât să scriu un articol pe această temă, în care tinerii, inclusiv adulţii pot găsi nişte sfaturi practice cum să poată crea o relaţie frumoasă cu părinţii lor.

1. „Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara pe care ţi-o dă Domnul, Dumnezeul tău”Este a şasea poruncă din cele zece, lăsate de Dumnezeu pe paginile Bibliei- acesta este primul principiu şi cel mai important. Indiferent cine sunt părinţii tăi, ce decizii iau ei, ce atitudine, sau comportament au ei, tu trebuie să-i cinsteşti. Este o poruncă lăsată de Dumnezeu, care este însoţită de o promisiune, ca să fii fericit şi să trăieşti mult timp pe pământ. Te-ai gândit vreodată că zilele tale pe pământ depind într-o oarecare măsură de cinstea pe care o dai părinţilor tăi? A cinsti, înseamnă a avea respect, a purta de grijă, a fi alături de ei. Cunosc familii unde părinţii sunt alcooloci şi, cu mare greu ajung să-şi îngrijească familia şi copiii. În aşa situaţii este foarte greu ca să îţi cinsteşti părinţii, să-i respecti, şi ai avea toate motivele ca să-i urăşti şi să te răzbuni, dar acest lucru nu-ţi va aduce nimic mai mult decât amărăciune. Dimpotrivă, alege să-i iubeşti, să-i respecţi, şi chiar să-i ajuţi să se schimbe.

 1. Ascultă – ascultarea este cea mai eficientă cale de a avea o relaţie frumoasă cu părinţii tăi. Apostolul Pavel a scris:„Copii, ascultaţi în Domnul de părinţii voştri, căci este drept”. De multe ori copiilor li se pare ca în anumite domenii ei ştiu mai bine şi nu au nevoie de sfatul părinţilor. Asemenea cazuri se întâmplă cel mai des când te îndrăgosteşti sau când ai o pasiune pentru cineva, uiţi de toate şi de toţi. Chiar dacă mama sau tata îţi spun, tu eşti cu capul în nori, pe tine nu te interesează nimic altceva, uiţi să mai ceri sfaturi, sau dacă le primeşti nu vrei să asculţi de ele. Nu este drept să procedezi astfel. La fel fii ascultător când eşti rugat să faci ceva, sunt mult metode în a arata ascultare, începe să le practici.
 2. Nu dispreţui mustrarea– nu lua în nume de rău atunci când părinţii te ceartă, este spre binele tău, ia învăţătură din aceasta. Ei fac acest lucru pentru că te iubesc şi îţi vor binele. De multe ori ţi se pare că nimeni din jur nu te înţelege, toţi sunt împotriva ta, dar lasă să treacă puţin timp, şi vei ajunge să le mulţumeşti pentru că te-au oprit de la unele acţiuni. Nu te supăra pentru că este spre binele tău. Însuşi Dumnezeu mustră pe cine iubeşte- fiindcă te iubesc şi îţi vor binele, de multe ori te ocărăsc sau te ceartă.
 3. Ai grijă de părinţii tăi- grija de părinţi cel mai des este uitată în perioada studenţiei, când te duci acasă ca să vii cu geanta plină de mâncare, dar de multe ori uiţi să le duci şi tu câte ceva. Dar nu este vorba doar de partea materială, părinţii au nevoie şi de prezenţa ta, atenţia ta. Câţi bătrâni sunt uitaţi astăzi în aziluri, sau in casa lor bătrânească, aşteptându-şi odraslele. Nu fi şi tu la fel, ai grijă de părinţii tăi. Dacă nu i-ai văzut de mult timp, du-te şi-i vizitează, vezi ce nevoi au si ajută-i în măsura puterii tale. Au fost momente când ei au dat totul pentru tine, dar vor veni timpuri când ei vor avea nevoie de ajutorul tău, de grija ta.
 4. Mulţumeşte părinţilor- îmi aduc aminte că la o tabără de studiere a limbii engleze, directorul taberei, Vasile Filat, a avut o lecţie despre cum să ai relaţii corecte cu oamenii, şi cum să-mi respect părinţii. Imediat toţi din tabără am trimis scrisori părinţilor. Va dati seama ce emoţii au copleşit inimile lor. O scrisoare, un sunet, sau şi mai bine o vizită, spune-le părinţilor tăi un mulţumesc din suflet, ai o mie de motive să faci aceasta: pentru că te-au crescut, pentru că te-au îmbrăcat, pentru că te-au hrănit, pentru că te-au invăţat, pentru că îţi plătesc studiile… fii o bucurie pentru ei. Poate acum în timp ce citeşti acest articol, ai văzut anumite lacune în relaţia ta cu părinţii, sune-le vorbeşte cu ei, poate trebuie să-ţi ceri iertare pentru neascultare, sau poate au nevoie de ajutorul tău, sau, pur şi simplu, spunele că le eşti recunoscător pentru binele ce ţi l-au făcut.

O vorba străveche spune „Comportă-te cu oamenii, aşa cum ai dori ca ei să se comporte cu tine”. Într-o zi vei fi şi tu mamă sau tată şi cred că te-ai bucura ca copiii tăi să fie ascultători şi, să-ţi dea şi ţie cinstea care ţi se cuvine.

Alina Druta

Anunțuri

Tagged:

§ 5 Responses to Cum să ai o relaţie frumoasa cu părinţii tăi

 • […] O Filă (personală) din Istoria Bisericii  Batalia pentru adevar Cum să ai o relaţie frumoasa cu părinţii tăi Dezamagit de Dumnezeu Asediu pentru Împărăţie Cât ţine (în)minunarea?   3:16 […]

 • miha spune:

  eu am grija de tata si ne intelegem fb.dar mama cu ea nu e rea.si am 10 ani…

 • miha spune:

  de ce nu mai zice nimeni nimic aici ? hai curaj!!!

 • andreea spune:

  uite…eu am 12 ani si mama si tata imi fac toate poftele .Eu fac tot ce pot sa ii ajut si sa fac ce imi cer dar tot ce fac pentru ei este o prostie si ma cearta. Mereu imi spun ca sunt proasta sau handicapata si ca nu am folos in viata.Ma abtin mai mereu dar cand incep cateodata sa plang ma iau la bataie ca sa am motiv de ce plange zic ei…..acum asta tine de mine sau de ei?

 • Corneliu spune:

  Buna Andreea ! Se pare ca acum ai aproape 13 ani …Cautam ceva ,si asa am dat de raspunsul tau .Sunt taticul a trei copii : o fetita ! ( 18 ani ) si doi baieti ( 17 ,respectiv 10 ani ) .Pot sa -ti spun ca nu sunt mandru totdeauna de modul in care m-am purtat si ma port cu ei .Uneori vreau sa iasa bine si iese rau …,uneori sunt prea protector ,alteori prea permisiv ,nu de putine ori ma intreb : voi reusi sa fiu taticul ce-si indruma bine copii ? Chiar daca esuez uneori sper din toata inima ca odata ,candva sa pot spune : am reusit ! .motiv pentru care chiar daca asa cum am spus ,uneori esuez ,gasesc resurse pentru a ma ridica ,pentru a merge mai departe ..
  Ti-am spus asta ,pentru a te asigura ,ca dincolo de aparente ,fiecare tatic ,fiecare mamica doreste ce e mai bun pentru copilul lor .Uneori suntem nevoiti sa invatam din mers ,uneori coplesiti de problemele vietii ,ajungem sa ne „descarcam ” pe cei ce ne sunt cei mai dragi (personal cand fac asta ,recunosc si-mi cer iertare ) ,alteori trebuie sa invatam sa ne facem timp pentru cei ce sunt „parte din noi ” sa invatam sa-i auzim ,sa-i ascultam …dar te asigur ca nimeni si nimic nu poate inlocui dragostea parintilor pentru copiii lor .
  Sunt sigur de dragostea parintilor tai pentru tine .Alege sa discuti cu ei ,,spune-le nemultumirile tale ,dar cauta si cuvinte de apreciere …Recunoasterea efortului depus ,a munci facute bine ,a preocuparii lor de a-ti asigura confort si bunastare , etc . totdeauna ating o coarda sensibila a „sufletului ”
  Cat despre tine ,ce sa zic … Doar din cat ai scris ,pot sa spun ca esti o fata cu o personalitate puternica ,o luptatoare ,independenta ,putin capricioasa (daca gresesc te rog sa ma ierti ) ,iti place sa-ti asumi responsabilitati ,putin prea matura si prea analitica pentru varsta ta , onestitatea si cinstea pot sa spun ca sunt „logooul ” tau ,cualte cuvinte esti o fata deosebita …Ce surpriza pentru parinti tai cand vor descoperi (daca n-au descoperit inca ) ca „minunatie ” de fata au …
  Fi binecuvantata !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Cum să ai o relaţie frumoasa cu părinţii tăi at Tu poţi schimba lumea.

meta

%d blogeri au apreciat asta: