Părinți vitregi

Septembrie 28, 2009 § Lasă un comentariu


Recăsătoria unuia dintre părinți alături de schimbările pe care le presupune și de complexitatea relațiilor care se stabilesc, poate fi o adevărată carastrofă pentru sufletul și sentimentele unui copil sau ale unui adolescent. Ea poate stîrni reacții pe care nici măcar tînărul nu le înțelege în întregime.

O familie vitregă reprezintă o provocare considerabilă pentrucă acolo există legături care trebuie menținute printr-un păienjeniș de sentimente contradictorii. Acolo există ambiguități de identitate în special în primii ani. Și asta mai dovedește o dată că familia lor originală nu mai există, deși recăsătoria tatălui sau a mamei poate ridica probleme pentru oamenii de orice vîrstă, formarea unei familii vitregi este suportată cel mai greu de copiii cu vîrsta cuprinsă între 9 și 15 ani.

Efectele creșterii într-o familie formată prin recăsătorire

Indiferent de circumstanțele care le-au produs, familiile vitrege se aseamănă foarte rar cu ceea ce ni se prezintă în emisiunile de televiziune. Mai multe dintre ele sunt familii fericite și sănătoase dar în multe se manifestă cîteva dintre consecințele următoare, provocate de recăsătorirea unui părinte și de stabilizarea unor relații familiare complexe:

Durerea– După cum am menționat mai sus, alcătuirea unei familii vitrege este de obicei pentru copil sau pentru un tînăr semnalul că familia unițială a luat sfîrșit. Dr. Kelvin Leman subliniază faptul că distrugerea unuia dintre bunurile cele mai de preț din lume- prima casă și familie a unei persoane – aceasta poate provoca durere fiind urmată de ură, mînie, tînguială.

Mînie– Un tînăr care plînge pierderea famuliei sale inițiale poate rămîne blocat în această fază a durerii. Mînia este faza cea mai periculoasă a durerii pentru că o persoană poate rămîne prizonierul ei îndelungat. În general membrii unei familii mixte își îngroapă dererea, însă mai devreme sau mau tîrziu ea va exploda cînd aceștia vor simți că au suportat destul

Vinovăție– Părinții nu sunt singurele persoane care se frămîntă cu sentimentul de vinovăție în urma divorțului sau a altor factori care contribuie la alcătuirea unei familii vitrege, o mare parte a copiilor din familiile vitrege sunt afectați de acest sentiment. Întîi născuții sau copiii singuri la părinți au tendința să creadă că ar fi putut să ar fi trebuit să facă mai mult pentru a păstra unitatea famuliei inițiale.

Nivel scăzut al angajamentului din partea părinților– Tinerii din familii vitrege trebuie să facă uneori față faptului că părinții nu mai participă la fel de mult în viețile lor și nu îi mai sprijinesc.

Nu există soluții ușoare pentru tinerii care se străduiesc să se adapteze la situația complexă a unei familii vitrige. Familiile vitrege sunt o expresie imperfectă a idealurilor lui Dumnezeu. Însă indiferent de cauza sau de modul în care se formează o familie, Dumnezeu este gata să vindece inimile zdrobite și să sprijinească nașterea unității din discordie.

Moise a fost de asemenea un copil vitreg, chiar dacă mama sa naturală i-a slujit ca doică, el a fost crescut ca fiu adoptiv al fiicei lui Faraon.

Indeferent în ce situație te afli trebuie să știi că Dumnezeu ne-a adoptat ne-a primit așa cum era și ne-a dăruit un viitor minunat, nu te lăsa copleșit de greutăți aleargă la Tăticul tău care te așteaptă cu brațele deschise!

Foto: http://2.bp.blogspot.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Părinți vitregi at Tu poţi schimba lumea.

meta

%d blogeri au apreciat asta: