Cum să menții flacăra dragostei vie în căsătorie?

Noiembrie 26, 2009 § 2 comentarii


Ce te faci atunci cînd nu simți că ai în căsătorie o dragoste sentimentală?
Sînt multe căsătorii în care lipsesc minunatele simțăminte de dragoste, sînt căsătorii în care n-ai să găsești nici prea multă prietenie sau dragoste romantică și de multe ori nici chiar fizică.

Sînt bărbați și femei care din diferite motive nu îți exprimă dragostea unul față de celălalt deși sînt casătoriți de mulți ani, și de aici apare întrebarea: Cum să procedezi dacă nu primesc răspuns la dragostea pe care o ofer. Ce să fac ca să iubesc necondiționat?

Dumnezeu ne dă un răspuns minunat în Cuvîntul Său prin faptul că ne arată o dragoste care nu este doar emotivă sau sentimentală ci o dragoste care are la temeile voința. Această dragoste izvorăște chiar din ființa Lui „dragoste lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre prin Duhul Sfînt, care ne-a fost dat.” (Romani 5:5)

Chiar în cele mai bune căsătorii se vor găsi unele trăsături neplăcute în amîndoi parteneri, mai devreme sau mai tîrziu în fiecare căsători se va ivi o nevoie care poate fi împlinită numai cu o dragoste care nu cere condiții. Astfel dragostea Agape este răspunsul la toate rănile pricinuite în căsătorie.

Această dragoste are capacitatea să persiste chiar atunci cînd unul din parteneri nu ma răspunde cu aceeași dragoste și tot ea dă putere celuilalt să iubească pînă la capăt în ciuda oricăror obstacole. Dragoste Agape sare peste orice zid impus de celălalt, nu răspunde la fel ci se dăruie pe sine fără să țină seama de cost. Ea vindecă și binecuvîntează în modul cel mai nepretențios și practic căci se implică în mod practic în fiecare detaliu al vieții de zi cu zi. Într-o viață de căsătorie care ar putea depinde numai de emoții schimbătoare și sentimente trecătoare, dragostea Agape aduce stabilitate și permanență pentru că își are rădăcinile în Cel ce este veșnic. Dragostea Agape este soluția divină pentru căsătorii între ființe omenești care sînt departe de a fi perfecte!

Aș vrea să ilustrez cele spuse mai sus cu cel mai frumos exemplu de dragoste Agape pe care l-am văzut vre-o dată.

Un bărbat și-a iubit soția cu tandrețe și fără șovăire timp de cinsprezece ani, fără ca ea să îi răspundă la fel. De altfel ea nici nu putea să-i răspundă căci se îmbonăvise de arteroscleroză cerebrală. Înainte de a se îmbolnăvi ea fusese o femeie frumoasă, energică care la vîrsta de șaizeci de ani arăta cu zece ani mai tînără. La începutul bolii avea momente cînd era complet confuză, de exemplu conducea mașina într-o direcție, dar la un moment dat la cîte o intersecție nu-și mai dădea seama unde se găsea și nici cum să se mai întoarcă acasă. Pe măsură ce boala a avansat, și-a pierdut toate facultățile mentale încît nu-și mai recunoștea nici soțul. El însuși s-a îngrijit de ea primii cinci ani, în acești ani el o ducea în vizite și ea era îmbrăcată cum se poate mai frumos, deși nici măcar nu știa unde se află, totuși el o ducea în vizite, chiar dacă ea nu putea să ducă o conversație la capăt. El însă nu se scuza niciodată că a venit cu ea și nici n-o scuza pe ea înaintea celorlalți pentru felul în care ea se exprima, niciodată el n-a spus vre-un cuvînt nelalocul lui despre ea.

Soțul a trata-o mereu cu o curtoazie desăvîrșită. I-a arătat toată dragostea și atenția posibile, indiferent de felul în care ea ar fi răspuns. A sosit timpul cînd medicii i-au spus că trebuie să-i se dea o îngrijire specială într-un azil și de aceea a fost mutată în acel loc timp de zece ani. Soțul o vizita zilnic, atîta vreme cît a fost în stare să se de jos din pat o lua cu mașina în fiecare după amează fără să se deranjeze că ea nu știa pe ce lume se află. Niciodată n-a ridicat vocea la ea sau să-i facă vre-o observație. Nu s-a plîns la nimeni de faptul că a trebuit să cheltuie sume mari de bani în toți acești ani, nici măcar n-a lăsat să se afle că acest lucru i-ar fi cauzat greutăți. Întodeauna el i-a dat cele mai bune lucruri și a făcut toate cu se poate mai bine. Omul acesta a rămas credincios soției sale chiar dacă timp de cinsprezece ani ea nu i-a putut răspundă dragostei lui.

Ce am învățat din acestă poveste de dragoste?

În primul rînd eu personal am văzut că Agape dăruiește cele mai bune lucruri celui pe care-l iubești. În căsătorie partenerul tău are o nevoie de un singur lucru mai presus de celelalte o dragoste fără condiții, amîndoi partenerii vor experimenta beneficii exptraordinare atunci cînd această dragoste necondiționată devine parte componentă din căsătoria lor.

Vreau să încei cu cîteva gînduri care sper să ne ajute pe fiecare ca să aplicăm în viața noastră dragostea Agape:

    Alege de bună voie să-ți iubești partenerul orice ar fi și pentru totdeauna, prin atitudini, cuvînt și faptă.
    Străduiește-te să cunoști tot mai mult pe celălalt, pentrucă să-l poți iubi cît se poate mai mult.
    Nu începe să iubești partenerul cu dragostea Agape doar pentru că vrei să-ți schimbi partenerul. Aceasta nu este dragostea Agape ci doar o altă formă de dragoste condiționată.
    IUBEȘTE necondiționat, IUBEȘTE pînă cînd moarte nu vă va despărți
    Ajută-ți partenerul să-și îmbunătățească părerea despre sine însuși, arătîndu-i dragoste și înțelegere

Să ne ajute Dumnezeu ca să iubim așa cum ne-a iubit El pe noi.

Fiindcă atît de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentruca oricine crede în El,
să nu piară, ci să aibă viaţa vecinică. Ioan 3:16

Foto: http://www.efelicitari.org

Anunțuri

§ 2 Responses to Cum să menții flacăra dragostei vie în căsătorie?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Cum să menții flacăra dragostei vie în căsătorie? at Tu poţi schimba lumea.

meta

%d blogeri au apreciat asta: