Moldova mea

Ianuarie 26, 2010 § 2 comentarii


Începînd cu mijlocul anilor ‘90, din ce în ce mai mulţi moldoveni au plecat să muncească în Europa. Destinaţiile alese au oscilat permanent între Est, adica Rusia, şi Vest, în special Italia si Portugalia. Aproximativ 27% din PIB-ul de 6 miliarde dolari al Republicii Moldova reprezintă banii trimişi acasă de muncitorii din strainătate.

Există o vorba a carei întelepciune i-a ghidat multa vreme pe locuitorii din Republica Moldova: fie pîinea cît de rea, tot mai bine-n ţara ta. Numai ca, la un moment dat, pe la mijlocul anilor ‘90, cînd pensiile şi salariile au început să fie platite cu întarziere de aproape saşe luni, mulţi dintre moldoveni s-au lămurit că, în ţara lor, pur şi simplu, nu există nici un fel de «pîine», oricat de rea, pentru ei.

La scurt timp după separarea de URSS, majoritatea moldovenilor s-au trezit brusc săraciţi, iar puterea de cumpărare nominală a populaţiei a scazut cu 80% faţă de perioada sovietica, şi atunci au plecat în lume. Destinaţiile alese de ei au fost cele doua directii intre care Moldova a oscilat permanent dupa obţinerea independenţei în 1991.

Timpul a trecut suntem deacum în 2010, dar situaţia a rămas neschimbată, mai rău acuma recentele date ale Biroului Naţional de Statistică privind rezultatul activităţii industriei R. Moldova denotă o prăbuşire continuă a sectorului, tocmai cu 35%.

Aceasta ne confirmă o dată în plus că economia R. Moldova este defectată şi se află în pericolul grav de descreştere continuă. Tendinţa de scădere o au şi celelalte sectoare ale economiei. Investiţiile în capitalul fix au înregistrat o descreştere de 38%, sectorul construcţiilor a scăzut cu 41%.

Exporturile s-au diminuat cu peste 20% şi aceasta a condus la majorarea deficitului bugetar până la 10% din PIB. Astăzi avem confirmarea crizei economice ne-recunoscută de comunişti în toamna anului 2008. De asemenea, este confirmarea doar a aparenţelor reformelor nu şi a unor reforme economice adevărate pe care comuniştii pretind să le fi implementat pe parcursul ultimilor opt ani, susţine Alexandru Oleinic, ex-deputat AMN.

Alergînd după neovoi, ne pierdem inima şi nădejdea, suntem speriaţi de ziua de mîine şi se pare că nu mai există lumină la sfîrşitul tunelului, uitînd de Cel mai important.

Dumnezeu în Sfînta Scriptură ne spune:

Nu vă îngrijoraţi pentru viaţa voastră, gîndindu-vă ce veţi mînca sau ce veţi bea, nici pentru trupul vostru gîndindu-vă cu ce vă veţi îmbrăca. Oare viaţa nu este mai mult decît hrană şi trupul mai mult decît îmbrăcăminte ?

Dacă ne vom aţinti privirea la Dumnezeu problema cu siguranţă va fi mai simplu de soluţionat, trebuie să ne unim în rugăciune pentru ţara noatră şi să mijlocim pentru ea înaintea lui Dumnezeu.

Anunțuri

§ 2 Responses to Moldova mea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Moldova mea at Tu poţi schimba lumea.

meta

%d blogeri au apreciat asta: