Binecuvântare sau blestem?

Februarie 22, 2010 § 5 comentarii

Din vremuri de mult apuse s-a păstrat o istorioară din care avem de învăță fiecare din noi pentru viața actuală.

Undeva într-un sat de munte, trăia un tăietor de lemne în aceeași casă cu fiul său.
Amândoi erau foarte săraci, singura lor avere era un cal alb, deosebit de frumos. În fiecare zi, cei doi bărbați se duceau la pădure pentru a aduna lemene de foc, pe care le vindeau apoi în sat pentru câțiva bănuți.

Sătenii dădeau din cap după ei.

-Bătrâne, ziceau ei, dece nu-ți vinzi calul? Contele ți-a oferit o avere pe el. Tu și fiul tău ați putea trăi ca niște regi!
”Cu oamenii aceștia nu este nimic de făcut”, își spune bătrânul în sine.
-Calul acesta este mai mult decît un animal. El este prietenul meu. Spuneți-mi cum aș pute să-mi vînd prietenul?
-Ai dreptate, au replicat sătenii, dar poate, cândva cineva îți va fura calul.

Și atunci o șă-ți pară rău…

Și într-adevăr, într-o dimineață calul nu a mai fost în grajd. Bătrânul și fiul au căutat calul peste tot, dar nu l-au găsit.

-Ai văzut, am avut dreptate! Ziceau sătenii în bătaie de joc. Cineva țe-a furat calul. Trebuie să asculți de noi și să-ți fi luat banii atât timp cât aveai posibilitatea să o faci. Prin propria-ți prostie, ceea ce țe-ar fi putut devine o binecuvântare, ți-sa luat, transformându-se într-un blestem.
-Dacă este binecuvântare sau blestem, eu nu pot să-mi dau seama. Un lucru este sigur: astăzi calul meu nu mai este în grajdul meu, zise bătrânul.

Câteva zile mai târziu, calul pierdut a revenit acasă, însoțit de alți cai. Sătenii au rămas surprinși și l-au felicitat pe bătrân pentru „norocul” lui nesperat.

-Ai avut dreptate bătrîne, au spus ei. N-ar fi trebuit să judecăm așa pripit. Ce noi am crezut că este blestem s-a dovedit a fi binecuvântare. Cu acești cai poți câștiga o avere!
-Bătrânul tăietor de lemne a scuturat din cap fără să-i înțeleagă. Nu vor pricepe niciodată acești oameni?
„Dacă este o binecuvântare sau blestem, eu nu pot să-mi dau seama. Un lucru este sigur: calul meu s-a întors acasă împreună cu alți cai.”

Câteva zile mai târziu, încercând caii, fiul tăietorului de lemne și-a fracturat amândouă picioare. Din nou s-au mirat de înțelepciunea bărânului.

-Și de data aceasta ai avut dreptate, au spus ei. Ceea ce noi am crezut că e o binecuvântare s-a dovedit a fi un blestem. Fiul tău zace acum în pat și nu te poate ajuta.

Cu un suspin adânc, tăietorul de lemne le-a răspuns:
„Nu vă veți dumeri niciodată? Dacă este binecuvântare sau blestem, eu nu pot să-mi dau seama. Nuștiu decât că fiul meu șe-a fracturat amândouă picioarele.”

“Omul acestea este nebun”, șe-a spus săteni și au plecat.
„Oare nu vede ce se întâmplă?”

După câteva zile, împăratul a declarat război altei țări și toți tinerii din sat au fost chemați sub arme.
Ce vaite și plânsete între săteni, când șe-au văzut fii plecând la oaste!
„Copii nostrii vor cădea cu siguranță în acest război cumplit”, se văitau ei. „Nu-i vom mai vedea niciodată! Ce noroc pe tine, că fiu tău șe-a fracturat picioarele! Ceea ce noi am crezut că este blestem s-a dovedit o binecuvântare!”

Bătrânul, din nou, nu a avut alt răspuns decât să dea din cap. Răbdător a încercat să le explice. „Voi nu aveți cum să vă dați sema dacă este binecuvântare sau blestem. Singurul lucru pe care-l puteți vedea este că fii voștrii au plecat la război iar fiul meu a rămas acasă. Numai Dumnezeu știe ce va fi pînă la urmă.”

Poate și tu treci printr-o perioadă grea, pe care s-ar putea să o simți ca pe un blestem. Și totuși Dumnezeu poate schimba orice lucru în bine. Căile Lui sunt mai presus decît căile noastre, iar gîndurile Lui sunt deasupra gândurilor noastre. Scriptura ne spune: „De altă parte, știm că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu…” (Romani 8:28)

Înaitea fiecărui om stă binecuvântare și blestemul. Cine alege pe Mântuirorul a ales binecuvântare pentru timpul de acum și pentru veșnicie. În Isus Hristos avem viața, deaceea să-L alegem pe El chiar acum.

Anunțuri

§ 5 Responses to Binecuvântare sau blestem?

 • Adi Valean spune:

  Stiri Crestine.ro susține misionarii și organizațiile de misiune în mod special cele din Romania. Am ales săptămânal să prezentăm câte un misionar român, să îi sprijinim în rugăciune și să îi întrebam de nevoile lor financiare sau de altă natura, și cât avem posibilitatea să îi susținem. Vreau să vă provoc și pe voi cititorii site-ului să vă alăturați echipei Stiri Crestine.ro și să luptăm în linia a două spijinind misionarii noștri.

  Rog pe cei care dețin bloguri și site-uri să ne susțină afisând banner-ul care l-am pregatit pentru acest proiect, și dacă se poate să posteze informațiile care le postam noi despre misionari.

  Codul pentru bannere il gasiti aici http://tpmmedias.ro/misionarulsaptamanii/misionarul.html
  ! Bannerul se va schimba în fiecare săptămână în mod automat.

  Daca veti posta un bannerul site-ul/blog-ul dvs. va aparea pe prima pagina a site-ul nostru http://www.stiricrestine.ro la rubrica: Ne sustin! Lasati-ne un mesaj daca ati afisat bannerul.

 • Natalia spune:

  Mulțumesc pentru informație, am plasat bannerul.

 • Th3Lov3OfG0d spune:

  As avea rugamintea sa va exprimati parerea in articolul CINE POATE SĂ FIE BINECUVÂNTAT ÎN BISERICA SI CINE NU ? http://privesteinsus.wordpress.com/2010/02/23/despre-binecuvantarea-copiilor-mici/Daca considerati ca e necesar sa scrieti un articol pe blog-ul personal, puteti folosi si varianta aceasta, si sa lasati un comentariu cu link-ul.Va multumesc & fiti binecuvantat de Domnul !!!

 • Horia C. Ivan spune:

  Buna ziua/seara tuturor ce ma citesc acum!
  Povestea de mai sus este plina de tilc. Ea ne arata ca-n viata ceea ce-i mai scump nu sint banii si bunastarea materiala care-s lucruri trecatoare, ci Dragostea de aproapele, DRAGOSTEA in general. Cum Dumnezeu este DRAGOSTE, prin acest sentiment noi ne marturisim AUTOMAT dragostea pentru El si pentru Intreaga Sa Creatie. Calul nu este o „metafora”, calul este una dintre creatiile Lui Dumnezeu.
  Doctrina crestina se bazeaza pe trei piloni (stilpi): Credinta, Nadejdea si Dragostea, iar Dragostea este pilonul principat: cel mai important.
  Sa nu incetam a iubi nici in cele mai dificile clipe ale vietii noastre!
  Asta ne va salva!
  Asta, Dragostea ne va aduce mintuirea si viata vesnica…
  Amin.

 • Nicu spune:

  Adevarat,o poveste de la care avem mult de invatat si meditat,de foarte multe ori in viata ne razvratim si cartim De ce? Pentru ce? etc.In loc sa lasam pe DUMNEZEU sa rezolve problemele vietii noastre si sa ne punem total increderea in el.Felicitari Natalia pentru subiectele bine alese si de actualitate si raspunsurile intelepte DOMNUL sa te Binecuvinteze. Ce minunat ar fi daca aceste pagini ar fi citite de cat mai multi Romani si Basarabeni …..cu siguranta ar exista un alt mod de viata///

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Binecuvântare sau blestem? at Tu poţi schimba lumea.

meta

%d blogeri au apreciat asta: