Legea care interzice promovarea în şcoli a comportamentelor homosexuale a intrat în vigoare în Lituania

Martie 16, 2010 § 1 comentariu

Legea care interzice promovarea în mass-media şi în şcoli a comportamentelor sexuale dăunătoare, precum şi a violenţei şi a sinuciderii, în rândul tineretului, a intrat în vigoare luni, 1 martie, în Lituania. Legea limiteaza şi promovarea uniunilor civile de acelaşi sex precum şi organizarea de marşuri tip “gay pride”.

Seimas, parlamentul Lituaniei, a adoptat pentru prima dată “Legea Protecţiei Minorilor împotriva efectelor dăunătoare ale informaţiilor publice” în iunie 2009. Legea interzice difuzarea, într-un spaţiu public accesibil tinerilor sub 18 ani, a informaţiilor recunoscute ca având un efect negativ asupra dezvoltării mentale, intelectuale şi morale a tineretului.

Versiunea anterioară a legii interzicea expres răspândirea către tineret de informaţii care fac propagandă pentru relaţii homosexuale, bisexuale sau poligamie. Insă aceste prevederi i-au scandalizat pe unii europarlamentari, care au votat, în septembrie 2009, pentru a condamna formal legea ca incompatibilă cu interdicţia stabilită de Uniunea Europeană contra discriminării bazată pe orientare sexuală.

Ca răspuns la această situaţie politică tulbure, legislativul de la Vilnius a votat în decembrie pentru modificarea legii, în sensul de a înlocui acest limbaj cu prevederi care interzic indivizilor şi organizaţiilor să încurajeze abuzul sexual al minorilor, relaţiile sexuale între minori şi alte relaţii sexuale.

Noua formulare adoptată de Seimas îndeplineşte cererile Uniunii Europene, în vreme ce permite totuşi naţiunii să continue să protejeze valorile familiei, aşa cum se intenţiona în versiunea originală a legii.

Măsura de asemenea condamnă descrierea violenţei fizice şi psihologice, prezentarea unui corp mort sau mutilat şi informaţiile care provoacă frica sau groază sau încurajează auto-abuzul sau sinuciderea.

De asemenea, legea interzice răspândirea de informaţii care denigrează valorile familiei sau încurajează un concept de căsătorie şi de familie altul decât cel menţionat în Constituţia şi în Codul Civil al Republicii Lituania.

De vreme ce legea civilă lituaniană defineşte căsătoria ca unirea dintre un barbat şi o femeie, activiştii homosexuali ar încălca legea dacă ar face propaganda unei căsătorii între persoane de acelaşi sex în locuri publice accesibile tineretului. Legea de asemenea ar putea să autorizeze primăriile să interzică marşurile gay.

Totuşi, legea nu menţionează pedepse serioase pentru încălcări ale ei. Parlamentarii au dezbătut, dar cu greu au respins un amendament care ar fi stabilit pedepse cu închisoarea până la 3 ani sau amendă.

autor: Asociaţia “Pro-Vita” Bucureşti.
stiricrestine.ro

Anunțuri

§ One Response to Legea care interzice promovarea în şcoli a comportamentelor homosexuale a intrat în vigoare în Lituania

  • alaandrei spune:

    Si tara noastra are nevoie de asa lege si de multe altele pentru protejarea familiei si a viitorului tarii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Legea care interzice promovarea în şcoli a comportamentelor homosexuale a intrat în vigoare în Lituania at Tu poţi schimba lumea.

meta

%d blogeri au apreciat asta: