Ouăle ţin colesterolul sub control

Aprilie 7, 2010 § 1 comentariu

alimentare
Alimentul este considerat “proteina completă” de către nutriţionişti şi asta pentru că întăreşte şi repară muşchii şi produce hormoni şi enzime. Ouăle reprezintă o bogată sursă de proteine, deloc de neglijat mai ales când regimul impune alimentaţie fără carne, spun specialiştii în nutriţie.
Oul este “proteina completă”, conţinând toţi aminoacizii esenţiali (aşa-numitele “cărămizi” folosite de organism pentru producerea proteinelor) pe care organismul nu le poate produce singur.

Proteinele ajută organismul la întărirea şi repararea muşchilor şi producerea de proteine precum hormonii şi enzimele, dar este în acelaşi timp şi foarte săţios.
Ouăle conţin de asemenea vitamina B şi un compus nutritiv numit colina, esenţial în funcţionarea celulelor, în special a celulelor sistemului nervos. În plus, nutriţioniştii spun că gălbenuşul este bogat în vitamina A, D şi E, iar culoarea este datorată conţinutului de luteină şi zeaxantină, doi compuşi naturali care contribuie la sănătatea ochilor protejându-i în faţa razelor ultraviolete ale soarelui.

“Multe persoane se îngrijorează când vine vorba de cantitatea de ouă consumate, mai ales în perioada Paştilor. Deşi este adevărat că ouăle sunt destul de bogate în colesterol, nivelul de colesterol din sânge este determinat mai mult de cât de multă grăsime saturată consumăm, decât de cantitatea de colesterol din alimentaţie. Iar ouăle conţin foarte puţină grăsime saturată”, spune dr. Luigi Gratton, membru în “Programul de analiză a obezităţii ca factor de risc” derulat de Centrul pentru Nutriţie Umană din cadrul Universităţii din Los Angeles (UCLA).

Masa de sărbători poate deveni mai uşoară pentru organism, aproape pe nesimţite, reducând grăsimile din alimentele pregătite. Spre exemplu, în cozonacii sau prăjiturile de Paşti o parte din untul folosit poate fi înlocuit cu suc de mere sau iaurt. De asemenea, poate fi folosit lapte fără grăsimi sau legume şi verdeţuri proaspete pentru a nu lăsa grăsimile să fie principala aromă la masă. “Dacă meniul de sărbători arată puţin cam prea bogat în grăsimi şi greu pentru organism, recomand ca unele cantităţi să fie înlocuite cu legume şi fructe proaspete”, conchide dr. Luigi Gratton.

Anunțuri

§ One Response to Ouăle ţin colesterolul sub control

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Ouăle ţin colesterolul sub control at Tu poţi schimba lumea.

meta

%d blogeri au apreciat asta: