Cerealele intregrale, miracol pentru sănătate

Iunie 15, 2010 § Lasă un comentariu

Consumate cu precădere la micul dejun, cerealele își consolidează din ce în ce mai mult compoziția în preferințele alimentare ale omului modern.

Bombardați de multitudinea de informație care laudă beneficiile cerealelor întregrale asupra sănătății noastre, sub diverse combinații amestecate cu lapte, iaurt sau sucuri naturale ori sub formă de biscuiți și batoane pentru desert. Cele mai importante pentru soiuri rămân grâul, secara, orzul și ovăzul.

Sursă bogată de fibre

Cerealele sunt una dintre cele mai economice forme de energie pentru organismul uman. În anumite zone din Asia, ele asigură consumatorilor un procent uriaș din nevoia de energie, mai exact 70-80%, în vreme ce în țările vest-europene, procentul se ridică la 30%. Dar ce mai importantă proprietate a lor rămâne de departe aportul crescut de fibre pe care-l asigură digestiei.

Pectina și celuloza joacă un rol important în funcționarea normală a tranzitului intestinal, tocmai deaceea persoanele care suferă de constipație sau vor să o prevină se recomandă să o consume regulat cereale integrale.

Conținutul ridicat de vitamina B

Spre deosebire de fructe și legume crealele integrale nu conțin vitamina A și C dar în schimb sunt bogate în vitamina B. Și cum aceste se gâsesc cu precădere în învelișul lor, care este înlăturat prin măcinare și prelucrare industrială e de înțeles de ce doar cerealele integrale se pot lăuda cu această bogăție.

Acest complex de vitamine și acizii grași esențiali sunt recunoscuți pentru faprul că întârzie instalarea bătrâneții precoce, ajutând țesuturile să folosească mul mai eficient oxigenul care ajunge la ele. În plus, protejeză împotriva apariției bolilor cardiovasculare.

Fulgii de grâu

Cele mai bine se pot comsuma în diverse salate sau amestecați cu iaurt.
Beneficii: previn cancerul de colon, studiile de specialitate atestă faptul că un consum regulat de fulgi de grâu previne apariția celulelor canceroase la nivelul colonului.
Dezavantaje: persoanele care suferă de colită ulceroasă, colită cronică ori au intoleranță la gluten trebuie să evite acești fulgi.

Fulgii de orz

Bebeficii: foarte bogați în celuloză, carbohidrați, vitamina E, minarale (calciu, cupru, fier, potasiu). Conțin o substanță care acționează cu un adevărat tonic pentru inimă.

Fulgii de ovăz

Au în compoziția lor acid folic, substanța de care au nevoie în mod special femeile aflate în periaoda preconcepție sau cele care sunt deja însărcinate.
Beneficii: sunt de un real folos diabeticilor, deoarece ajută la menținerea glicemiei la cote optime. Dacă vrei să ții dietă nu te sfii să apelez la ovăz.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Cerealele intregrale, miracol pentru sănătate at Tu poţi schimba lumea.

meta

%d blogeri au apreciat asta: