Bărbatul model pentru societatea noastră

Iunie 22, 2010 § 2 comentarii

Bărbatul este capodopera lui Dumnezeu! L-a creiat după chipul şi asemănarea Lui, l-a creat să fie echilibrat, puternic, drept, conducător, înţelepciunea umanităţii. Când mâinile Lui au frământat lutul, iar mintea Lui făcea planul pentru el, Dumnezeu a creiat o fiinţă minunată pe care a proiectat-o să fie stâlp de rezistenţă pentru stabilitatea şi forţa societăţii umane.

Dacă lumea aceasta devine tot mai decăzută şi se înregistrează o degradare la toate nivelurile, cred că imaginea bărbatului este ţinta de bază. Bărbaţi egoişti, iubitori de plăceri, dictatori, pasivi, duri şi violenţi nu fac parte din planul lui Dumnezeu.

Tocmai atunci când îmi adunam gândurile să scriu despre bărbatul ideal şi eram tot mai fascinată şi cucerită de imaginea cu care Dumnezeu l-a creiat, şi de rolul măreţ pe care i l-a dat, mi-am adus aminte de o experiență ce a trăit-o o prietenă.

Trebuia să ajungă de urgenţă într-un oraş apropiat şi pentru aceasta trebuia să aştepte autobuzul. Pentru că drumul îngust nu permitea amenajarea unei staţii speciale, regia de transport a improvizat un loc într-o parcare pe care a pus nişte panouri pentru rezervare. Câţiva şoferi „curajoşi” au mutat toate panourile pe o singură bandă de parcare şi şi-au parcat maşinile pe locurile rezervate autobuzului. În timp ce aştepta se gândea: „ce urât au parcat şoferii aceia în locul unde eu aşteptam să oprească autobuzul…” şi în acelaş timp privea nerăbdătoare spre colţul străzii sperând să-l zărească în sfârşit venind, când deodată ceva o surprinde: un „tip cool” cu un BMW superb s-a apropiat cu maşina de ea şi îi strigă să mute panourile acelea să poată parca. Nu îi venea să credă! Nici măcar nu a rugat-o. Pentru ea era un efort să mute panourile pentru că erau susţinute cu stâlpi mici din beton. Pe momet prietena mea şi-a imaginat cum ar fi stat el comod în fotoliul BMW-ului şi ar fi privit cum ea mută panourile, poate chiar ar fi strigat după ea: mai repede, mai repede…

Până la urmă a reuşit să îşi parcheze cumva maşina şi fără ajutorul ei, apoi în timp ce în prietena mea fiebeau toate aceste gânduri, s-a apropiat să o întrebe dacă poate să o ducă el cu maşina până unde trebuia să ajungă. Niciodată fără excepţie ea nu opteză pentru „ocazie” însă în cazul „tipului” ea șe-a imaginat că în caz de defecţiune probabil îi va solicita să împing maşina în afara carosabilului pentru că el ar fi trebuit sa o „ghideze” de la volan! Sigur exagerez!

Din punct de vedere omenesc tânărul acesta era realizat, era un model. O haină bună, o maşină modernă, şi primeşti o altă clasă. Am scris experienţa aceasta pentru că am dorit să punctez încă de la început diferenţa între ceea ce societatea numeşte: „cool”, „beton” şi între ceea ce Dumnezeu numeşte: „…foarte bun”.

Atunci când am scris despre Femeia pură – o Femeie de valoare mi-am dorit să găsesc un partener la fel de ideal care să i se potrivească. Nu a fost greu…l-am găsit în acelaş pasaj unde scrie despre femeia ideala: Proverbe 31:23b „Bărbatul ei este bine văzut la porţi când şade cu bătrânii ţării!”. Aşa că am căutat un personaj care să îndeplinească această caracteristică şi am găsit ca prototip pe Iov.

În capitolul 29 sunt exprimate cel mai bine caracteristicile relaţionale care îi reliefează trăsăturile caracterului. Relaţia de bază a lui Iov este cu Dumnezeu. Vorbeşte despre ea chiar la început ca şi despre o fundaţie pe care sunt clădite celelalte relaţii. Al doilea nivel al relaţiilor este cu familia lui, iar al treilea: societatea.

Două nevoi esenţiale pe care le avea modelul nostru pentru a îndeplini lucrarea îşi găseau împlinirea în relaţia lui cu Dumnezeu: în primul rând protecţia, (Iov 29:2) şi în al doile rând călăuzirea (Iov 29:3). Dumnezeu l-a creat pe bărbat conducător, al casei lui şi al societăţii. Cineva ilustra aceasta printr-o imagine pe care a suprins-o de pe geamul casei sale într-o dimineaţă când un bărbat urmat de soţie şi copii se îndreptau spre containerele cu deşeuri. Prima dată bărbatul a dispărut între gunoaie, apoi soţia, apoi copiii unul câte unul până când toată familia a dispărut o vreme. Au ieşit până la urmă la lumină… nu ştiu în care ordine, însă toată familia a urmat direcţia pe care a indicat-o capul familiei.

Bărbatul este responsabil înaintea lui Dumnezeu de familie şi de societate, pentru că are mandatul să o conducă. În gradina Eden Dumnezeu nu a tras-o la socoteală prima dată pe Eva pentru că ea a ascultat de şoapta înşelătorului ci pe Adam pentru că el avea răspunderea pentru grădină (Genesa 3:9). Aici mi se pare o problemă reală în societatea noastră – o tulburătoare inversare de roluri, respctiv o grămadă de femei care se aşează pe scaunul de conducere al familiei lor şi bărbaţi care le urmează .

Femeia nu are în structura ei această trăsătură. Ea are o nevoie să fie protejată şi niciodată nu este adăpostită atunci când stă pe „scaunul de conducere”. Pentru că acesta este locul unde lovesc săgeţile şi lupta este cea mai aprigă. Bărbatul în schimb este făcut pentru acest fel de luptă. El are putere, autoritate, şi lupta aceasta îl împlineşte pe el ca soţ, îl face să se simtă ca un bărbat adevărat.

Am întrebat mai multe femei (şi aici nu mă refer la acelea rebele) de ce acceptă să stea la cârma familiei deşi aveau soţul alături de ele. Răspunsul în majoritate a fost: ”păi el nu este capabil în problema aceasta. Eu iau decizii mai bune!” Femei cu mai multă şcoală şi cultură ca soţii lor. Şi ce e trist că uneori nu ne dăm seama de nevoia de cultură.

Un alt motiv pentru care unele femei sunt nevoite să anuleze alegerile partenerilor şi să ia în mâini frânghiile conducerii este că deciziile lor sunt luate din egoism şi comoditate. Atunci când un bărbat ia fiecare decizie pentru binele şi interesat de nevoile familiei, chiar dacă va greşi uneori soţiei lui nu îi va fi greu să fie supusă. Este plăcut cu siguranţă pentru o femeie ca soţul ei să o consulte pentru decizii, şi un soţ responsabil o va face, însă cea mai mare bucurie este să ştie că soţul ei cântăreşte totul şi chiar dacă îl costă pe el, plăteşte pentru binele şi pacea familiei!

A conduce însemnă luptă şi interes şi nu doar la nivel material ci şi şi spiritual. Îl găsesc pe Iov luptând pentru familia lui: fii lui obişnuiau să se ducă unii la alţii şi dădeau pe rând câte un ospăţ. După aceste zile Iov îi chema pe fiii săi şi îi sfinţea. Se trezea de dimineaţă şi aducea pentru fiecare dintre ei câte o ardere de tot, căci se gândea: „poate că fiii mei au păcătuit şi au supărat pe Dumnzeu în inima lor. (Iov 1:4,5) Îi dorea cu el în cer, şi lupta pentru aceasta.

Un alt fel de luptă era că îşi ţinea copiii aproape, îi asculta, îi învăţa! (Iov 29:5) Nu îi obliga să stea lângă el. Cred că le crea un mediu plăcut în jurul lui.

Orice bărbat care îşi înţelege chemarea şi implicit responsabilitatea imensă de a fi conducătorul familiei şi societăţii îşi va dori asemnea lui Iov ca lumina lui Dumnezeu să îl călăuzescă în întuneric şi candela Lui să strălucească deasupra capului său.

Iov ar putea să reînvie în tine şi în fiecare bărbat care există pe acest pământ. Nu este nici măcar o trăsătură care îl caracterizează pe Iov şi care să nu fie accesibilă oricărui bărbat care doreşte să devină un model: un om care are o inimă de slujitor, care face dreptate şi nu poate fi acuzat pentru nimic, deoarece neprihănirea îi este manta şi turban care ajută pe săraci, se interesează de soarta celor noi veniţi pe care nu îi cunoaşte nimeni, care nu au nici un sprijin, cu scopul de a-i ajuta.

Când vorbeşte la toată lumea îi place să asculte, deoarece deţine o bogată bază de informaţii. Un om care să fie pentru orb ochi, iar pentru şchiop picior, un mângăietor pentru cei întristaţi. Un om la care nimeni să nu îi poată alunga seninătatea de pe faţă! Un conducator cu o atitudine de slujitor, aşa a fost Iov şi aceasta i-a făcut plăcere lui Dumnezeu.

Anunțuri

§ 2 Responses to Bărbatul model pentru societatea noastră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Bărbatul model pentru societatea noastră at Tu poţi schimba lumea.

meta

%d blogeri au apreciat asta: