Europa, subjugată de superstiții

Iunie 28, 2010 § Lasă un comentariu

In Europa, locul de nastere al Iluminismului, milioane de cetateni raman subjugati superstitiei, cu mare credinta in fenomene precum „numerele norocoase” si sunt de parere ca societatea este prea dependenta de stiinta si nu se bazeaza suficient de mult pe destin, arata un studiu european.

Potrivit unui studiu referitor la perceptia publicului asupra tehnologiei, realizat pe teritoriul UE, doi din cinci europeni sunt superstitiosi, iar 40% dintre ei cred in numere norocoase. Numarul celor care cred in “magie” este in crestere fata de 2005, cu 3 procente.

Doar 35% dintre respondenti nu au superstitii, pe cand restul se afla undeva la mijloc sau declara ca pur si simplu nu pot spune daca anumite lucruri sau numere au puteri supranaturale.

Cea mai mare incredere in numere norocoase tinde sa fie in estul si sud-estul Uniunii, in tarile mai sarace, pe cand tarile mai prospere tind sa aiba un procent mult mai mic de credinciosi in legende si mituri, desi nu este un lucru general valabil. Potrivit studiului, 43% dintre danezi si 39% dintre belgieni cred in numere norocoase, transmite EUobserver.

De asemenea, femeile tind sa creada mai mult in “puterile magice” ale unor lucruri, acestea avand un procent de 41% fata de 37% cat au barbatii.

Studiul arata si ca de-a lungul Uniunii Europene, 38% dintre respondenti cred ca societatea depinde prea mult pe stiinta si nu destul de mult pe credinta. Pe de alta parte 34% sunt de parere opusa. Cu toate astea, 6 din 10 europeni sunt de parere ca stiinta si tehnologia pot uneori sa altereze moralitatea umana si sa ameninte drepturile omului.

Oamenii incep sa devina tot mai sceptici in privinta cercetatorilor, iar 58% sunt de acord cu afirmatia: „Nu mai putem avea incredere ca cercetatorii ne vor spune adevarul in ceea ce priveste experimentele controversate sau a noilor tehnologii deoarece ei depend prea mult de banii marilor companii”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Europa, subjugată de superstiții at Tu poţi schimba lumea.

meta

%d blogeri au apreciat asta: