UE are ca scop recunoaşterea căsătoriilor între parteneri de acelaşi sex în toate cele 27 de state membre

Noiembrie 20, 2010 § Lasă un comentariu

În timpul Sesiunii Plenare a Parlamentului European programată pe 24 noiembrie, va fi supus votului Adunării “Raportul legii civile, comerciale, legii familiei şi legii internaţionale a dreptului privat – Aspecte ale implementării planului de acţiune din programul Stockholm”

Scopul acestui raport este de a constrânge statele membre, să recunoască reciproc și să sprijine din punct de vedere legal “efectele documentelor starii civile”. Raportul se referă la problema unei armonizări transfrontaliere în cadrul Uniunii Europene. Scopul legii este iniţial orientat spre o funcţionare eficientă a guvernului.

Pe lângă cererile pe care le face raportul, rezonabile în multe aspecte, o problemă majoră rămâne, dupa cum se poate vedea in paragraful 40 al documentului, care poate implica recunoașterea “de facto” la nivelul UE a casătoriei între parteneri de același sex, printr-o evitare și severă calcare în picioare a principiului subsidiarității.

Paragraful 40 vrea ca documentele de stare civilă, inclusiv căsătoria, să fie date de facto cu efecte juridice pe întreg teritoriul UE, solicitand statelor membre să garanteze toate beneficile sociale și juridice rezultate din aceasta.

Acest lucru ar putea însemna că statele membre vor fi forțate să recunoască indirect egalitatea uniunii intre parteneri de același sex cu căsătoria, chiar dacă o astfel de recunoaştere nu există în sistemul juridic al ţării respective.

Paragraful 40 din raportul Berlinguer, susține următoarele:

40.Parlamentul European subliniază necesitatea de a asigura recunoaşterea reciprocă a documentelor oficiale emise de administraţiile naţionale; salută eforturile Comisiei de a permite cetăţenilor să îşi exercite dreptul la libera circulaţie, şi sprijină cu tărie planurile de a permite recunoaşterea reciprocă a efectelor documentelor starii civile; Cheamă la eforturi suplimentare pentru a reduce limitarile pentru cetăţenii care îşi exercită drepturile de liberă circulaţie, în special în ceea ce priveşte accesul la prestaţiile sociale precum si dreptul lor de vot la alegerile municipale;

Dacă raportul trece în modul în care e redactat acum, aceasta ar încălca grav principiul subsidiarităţii, un principiu de bază pe care sunt fondate legile UE. Există un risc evident de a submina suveranitatea statelor membre în ceea ce priveşte dreptul familiei şi în special definirea căsătoriei în propria lor ţară, înlocuind definiția căsătoriei, din legea familiei – Care este de competenţa exclusivă a statelor membre – cu legislaţia de procedură (recunoaşterea reciprocă a documentelor de drept civil, Programul de la Stockholm).

În plus, deoarece punerea în aplicare a Programului de la Stockholm este un act juridic al Uniunii Europene, acesta trebuie să respecte articolul 21 al nediscriminării din Carta Drepturilor Fundamentale. Refuzul unui stat membru de a recunoaşte statutul “căsătorit” al membrilor unui cuplu de acelaşi sex şi a efectelor sale ar intra sub incidența clauzei de nediscriminare şi, prin urmare, ar fi considerate nelegitime.

Aceasta ar însemna o stabilire de facto a unui drept la nivelul UE pentru ”căsătoria” între persoane de acelaşi sex. Consecinţa ar fi un incontrolabil “turism de căsătorie” către ţările care recunosc căsătoria persoanelor de același sex (cum sunt recunoscute în Belgia, Spania, Portugalia, Suedia) sau chiar “căsătoriile” poligame (contracte notariale de coabitare, cum sunt recunoscute în Olanda).

Membrii Parlamentului trebuie să fie avertizați despre acest lucru cât mai curând posibil! Reacţia voastră va avea impact! Vă rugăm să scrieți un email către euro-parlamentarii din țara dumneavoastră în care să le comunicați:

Îngrijorarea dumneavoastră cu privire la articolul 40 din raport (folosind argumentele de mai sus)
Paragraful 40 trebuie să fie modificat şi că raportul ar trebui să clarifice că nu există o politică a Programului de la Stockholm cu privire la recunoașterea mutuală a efectelor actelor de stare civilă emise de administraţiile naţionale și că nu ar trebui să afecteze în niciun fel competenţa statelor membre de a legifera în politica de familie, în special în ceea ce priveşte definirea juridică a “familiei” și “căsătoriei”.

Articol tradus de pe site-ul www.europeandignitywatch.org

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading UE are ca scop recunoaşterea căsătoriilor între parteneri de acelaşi sex în toate cele 27 de state membre at Tu poţi schimba lumea.

meta

%d blogeri au apreciat asta: