Șapte oameni care conduc lumea din mormânt

Ianuarie 22, 2011 § 1 comentariu

Niciodată nu s-a întâmplat în toată istoria ca o carte să fie atât de urîtă, atât de vorbită de rău, atât de ridiculizată și atât de atacată ca Biblia, care este Cuvântul lui Dumnezeu.

Împărați, filozofi, oameni de stat și guverne au încercat să ascape pământul de ea. Cu toate acestea, Biblia a rezistat fiecărui atac și Cuvântul lui Dumnezeu a acoperit pământul.

Pentru că planurile i-au fost dejudecate în încercările lui de a stinge lumina Bibliei, dușmanul mai avea o lată tactică pe care o putea folosi: putea semăna semnțele îndoielii în mințile celor care îi învățau pe alții Cuvântul lui Dumnezeu.

Spre sfârșitul anilor 1800, dint-un grup de raționaliști germani, sa ridicat Julius Wellhausen, un cercetător al Vechiului Testament, intelectual și teolog. Wellhausen urma să fie folosit ca să ofere comunității creștine un mod „nou și mai bun” de-a înțelege Biblia. El a devenit fondatorul criticismului modern.

Textul următor este preluat din cartea lui David Breese, Seven Men Who Rule the World from the Grave (Șapte oameni care conduc lumea din mormânt). Aceasta ne spune mai multe despre Wellhausen.

„Înainte ca Wellhausen să apară pe scenă, Biblia era acceptată în general ca fiind Cuvântul descoperit, adevărat și infailibil al lui Dumnezeu. Creștinii de pretutindeni credeau că toată Scriptura a fost dată prin inspirația lui Dumnezeu; era insuflat de Domnul Însuși și, prin urmare, era cu totul demn de încredere și de folos ca să învețe ,să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire. Biblia era o carte în care puteam avea încredere. Rațiunea omenească putea greși în anumite puncte, dar Biblia era infailibilă.

Wellhausen, împreună cu alți teologi raționaliști germani, au întors totul pe dos. El a susținut că rațiunea omenească era cu totul demnă de încredre și a pretins că în Biblie nu puteai avea încredere. El a venit cu ideea că Biblia, este departe de a fi Cuvîntul lui Dumnezeu, era de fapt o colecție sublimă de documente omenești. De exemplu, a afirmat că nu trebuie să susținem că Moise a scris Pentateuhul. În aschimb, această istorie a omului primitiv a fost scrisă de mai mulți scriitori, ale căror puncte de vedere au fost adunate sub forma pe care noi o numit mit atrăgător, care poate ilustra anumite adevăruri specifice, Dumnezeu i-a numit Adam și Eva.

Deasemenea, Wellhausena afirmat că relatările ulterioare ale diferitelor evenimente pe care ni le prezintă Vechiul Testament erau rezultatul unei gândiri evolutive, nu a unei inspirații divine. Până la apariția lui Wellhausen și a raționaliștilor germani răspunsul la întrebarea:” Pot să mă încred în Biblia mea?”, a fost: „Da, de o mie de ori da!” După aceasta, răspunsul a fost: „Bineînțeles că nu!”. Poți să ai încredere în rațiunea omenească, dar cu siguranță nu în Biblie, ca sursă fundamentală, demnă de încredere, a revelației divine.

O dată cu apariția liberalismului anti-revelaționar, creștinismul a încetat să mai fie o religie bazată pe revelație divină, devenind în schimb un set de concepte religioase mixte ancorate în rațiunea oamenească. Relevanța a fost pusă la îndoială și apoi a fost negată, iar raționalismul i-a luat locul. Schimbarea a fost atât de fundamentală, iar rezultatele au fost atât de durabile și fatale încât Wellhausen poate fi considerat ca unul dintre gânditorii exprem de influenți care conduc lumea din mormânt.”

Este de mirare faptul că apostolui Petru ne-a poruncit „să ne încingem coapsele minții noastre” (1Petru 1:13)?. Această metaforă putea fi ușor înțeleasă de cititorii lui. În zilele lui Petru, bărbații purtau robe în care se puteau împiedica ușor dacă se mișcau puțin mai repede. Prin urmare, nu era un lucru neobișnuit ca cineva să se aplece și să-și apuce partea din spate a robei, să o tragă în sus printre picioare și să o fixezi sub brâu.

Încingându-și coapsele în acest mod, roba se transforma în niște pantaloni bufanți și bărbatul respectiv putea alerga nestârjenit. În 1 Petru 5:8-9, Petru ne avertizează că protivnicul nostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcnește, apoi apostolul ne încurajează „să ne împotrivim lui tari în credință”.

Ca să fii tare în credință trebuie să fii convins de adevărul, de autencitatea Cuvântului lui Dumnezeu care este cu spune 2 Timotei 3:16-17

”Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire, pentruca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.”

Dacă nu citești Biblia în mod activ, absorbind-o și studiind-o, nu vei fi convins niciodată de adevărul ei, astfel faci și tu parte din oamenii care trăiesc o amăgire. Tu ai făcut o alegere. Dumnezeu îți dă acest drept. Poți umbla în deșărtăciunea minții tale sau poți umbla în adevăr.

Dar trebuie să știi, că dacă umbli potrivit cu gândurile tale, cu înțelegerea ta, cu sentimentele tale, vei deveni o pradă sigură pentru leul care răcnește și caută să înghită!

Anunțuri

§ One Response to Șapte oameni care conduc lumea din mormânt

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Șapte oameni care conduc lumea din mormânt at Tu poţi schimba lumea.

meta

%d blogeri au apreciat asta: