Robia Libertății și Libertatetea robiei.

Martie 2, 2011 § Lasă un comentariu

„Libertatea” a fost poate, unul dintre cele mai folosite cuvinte ale omenirii. Oamenii au luptat pentru ea, au murit pentru ea. Astăzi omul are tot felul de libertăți: libertatea vorbirii sau exprimării, libertatea de conștiință, libertatea religioasă, libertatea națională, libertatea individuală, libertatea moralei, libertatea imoralității, libertatea păcatului, ect.

Toate aceste libertăți și multe altele l-au făcut pe om într-adevăr liber?

Sinonimul peiorativ al cuvântului libertatea: „vreau să fac ce vreau eu” a adus mai multă robie la nivel individual și social decât anumite regimuri dictatoriale. Această libertate pe care omul și-a luat-o l-a făcut robul diferitor tipuri de vicii precum: tutunul, alcool, droguri, sex, bani, hrana, moda.

Să luăm drept ilustrație personajul nonconformist din binecunoscuta pildă a lui Isus, care ne-o relatează jurnalistul de excepție și doctorul Luca, în Evanghelia sa din capitolul 15.

Fiul cel mai tânăr a auzit și a văzut cât de bine se simt tinerii de vârsta lui. Și asta îl făcea să se simtă neconfortabil în casa tatăului său. Însă adevărul din punct de vedere al libertății nu era acela pe care pritenii lui îl exprimau. Satana are grijă ca după ce ai trecut de barierele puse de Dumnezeu să te facă să te simți mai bine cum nu te-ai simțit niciodată.

Iar aceste noi senzații te entuziasmează și îți zici: „Oau!” Însă tot efectul ține cât un gaz de sifon, după care începi să te trezești la realitate. Începi cu regret incipient dar aceasta nu poate sta în picioare pentru că mândria nu te lasă să recunoști „că ai dat-o în bară!”, „că te-ai înșelat”.

Ți se pare o călcare în picioare a demnității tale de om „înțelept și învățat” să recunoști în fața Tatălui și a celorlalți frați că ai fost înșelat. Noi vrem libertate în toate.

Libertatea care mi-o asum de a nu mai asculta de Dumnezeu, mă va duce într-o țară îndepărtată. Și acolo tot ce am strâns voi risipi. Voi risipi darurile date de Dumnezeu, voi resipi sănătate, bani, personalitate, numele bun, moralitate. Chiar dacă la plecare nimeni nu-și propune să ducă o viață destrăbălată, în general, acolo se ajunge.

După ce nu mai ai nimic de oferit lumii, care te-a primit cu brațele deschise la început, te izolează. Ești îngropat în groapa gunoaielor și nimeni nu te mai caută. Pentru că trebuie să faci ceva pentru a nu muri de foame, faci și ultimul gest de imoralitate, ajungerea la „porci”. Cel care te-a chemat să fii liber, te pune acum să-i păzești porcii și porcăriile, neavând în fața lui nici atâta „demnitate” cât a noroiosului animal.

Pilda are și partea fericită. Fiul își vine în fire și vrea să se întoarcă la tatăl acasă. S-a săturat până peste cap să fie departe de El. Acasă la Tata robii o duc foarte bine, au belșug de pâine, de hrană, iar el, fiul lui se luptă cu porcii pentru hrană.

Venirea în fire este momentul de mare decizie în viața risipitorului, este momentul de adio libertății înrobitoare și deschiderea spre ceea ce eu numesc libertatea robiei. Deși intenționează să-i spună tatălui că nu vrea altceva decît să fie rob ca ceilalți nu mai apucă, pentru că Tatăl este prea fericit că s-a întors fiul lui din robia libertății.

Venirea în fire îl conduce la libertatatea pe care o abandonase. Aici i se pune un inel în deget, i se dă o haină nouă, i se dă încălțăminte, și pentru el se taie vițelul cel îngrășat. Mi-l imaginez pe acest fiu plângând de fericire. Acum câtva timp se chinuia să cumpere mâncarea porcilor pentru a-și potoli foamea, iar acum mănâncă cele mai alese bucate de la masa Tatălui. Acum câteva zile mirosea urât și era îmbrăcat în zdrențe, acum are o haină nouă, cea mai bună și miroase bine după el.

Acum câteva zile era desculț, acum are cea mai bună încălțăminte. Nu demult era privit ca o stârpitură acum este în centru atenției. Este în sfârșit acasă, în sfârșit liber ca la Tata acasă!

Între robia Libertății fără Isus și libertatea robiei lui Isus, cea mai înțeleaptă alegere este ultima, iar argumentul îl oferă însăși Eliberatorul: „Dacă Fiul vă eliberează veți fi cu adevărat liberi (Ioan 8:34)”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Robia Libertății și Libertatetea robiei. at Tu poţi schimba lumea.

meta

%d blogeri au apreciat asta: