Săptămâna dragostei absolute

Aprilie 21, 2011 § Lasă un comentariu


Suntem la sfârşitul ultimei săptămâni petrecute de Isus pe acest pământ – săptămâna dragostei absolute. Şi, dacă studiem cele patru evanghelii, putem observa că acestea oferă aproape o treime din conţinutul lor acestui punct culminant din viaţa lui Isus. Două dintre evanghelii relatează evenimente cu privire la naşterea Sa; toate oferă câteva pagini despre învierea Lui şi, înainte, relatează amplu evenimentele premergătoare morţii sale. Era ultima zi din viaţa lui Isus în libertate.

Cu siguranţă că pentru ceilalţi ucenici toate învăţăturile date de Isus la această cină au trezit în ei cele mai îndrăzneţe vise:“…vă pregătesc Împărăţia…”,“…dar, îndrăzniţi! Eu am biruit lumea”. Au fost momente sublime, însă niciunul probabil nu şi-a dat seama de adevărata valoare a momentului pe care îl trăiau. Niciodată nu vom înţelege cum ar fi fost să fim acolo.

Originea și practicarea sărbători Paștelui, sunt explicate atât în Vechiul cât și Noul Testament. Paștele a fost instituit la ieșirea din Egipt a poporului Israel.

Prin Moise, Dumnezeu a cerut tuturor israeliților să ia un miel fără cusur pentru fiecare familie, să-l sacrifice, să-l înjughie seara, să-l frigă la foc, și să-l mănânce cu azime ( pâine nedospită ). Cu sângele lui să ungă cei doi stâlpi ai ușii și pragul de sus. (Vechiul Testament )

Isus a mers la această sărbătoare a evreilor la Ierusalim, ea avea loc in prima luna, în Nisan, adică în Aprilie. El a spus lui Petru și Ioan: « Duceți-vă de pregatiți-ne Paștele ». În această atmosferă pascală Isus va mânca ultima dată cu ucenicii Săi, dupa tradiția poporului Său. El a manifestat dorința grabnică, căci știa că a sosit ceasul de a se ofri ca sacrificiu pentru mântuirea noastră. Era cină de rămas bun.

« Ucenicii au făcut ceea ce Isus le-a cerut, și au pregătit Paștele. Seara a venit. El s-a pus la masa cu cei doisprezece. Pe când mâncau ei, Isus a luat o pîine, și după ce a binecuvântat-o, a frant- o și a dat-o ucenicilor, zicând : « Luați, mâncați; acesta este trupul Meu ». Apoi a luat un pahar și dupa ce a mulțumit lui Dumnezeu, li l-a dat, zicând: « Beți toți din el ».( Matei 26:26-27 )

Verbul « a fi » folosit de Isus în această declarație, nu vrea să zică că Isus trnsforma pâinea în corpul Său, ori trupul Său în pâine. Acest verb stabilește doar o legătura simbolică între pâine și sacrificiul lui Hristos la Cruce.

Isus îndreaptă inimile, spre sacrificiul trupului Său, pe cruce. Aceasta ne este amintită, prin aceste texte Biblice:

« Fiul lui Dumnezeu, m-a iubit și S-a dat pe Sine însuși pentru mine ».( Galateni 2:20 )
« Hristos ne-a iubit și S-a dat pe Sine pentru noi ca un prinos și ca o jertfă de bun miros »lui Dumnezeu.( Efeseni 5:2 )
« EL a purtat păcatele noastre în trupul Său, pe lemn ».( 1Petru 2:24 )

Isus, nu a vorbit niciodată de SCHIMBAREA trupului Său în pâine. El nu s-a jertfit pentru Cina Domnului, ci Cina Domnului, amintește ca El Însuși s-a sacrificat pentu noi pe cruce.

Apoi a luat un pahar şi, după ce a mulţumit lui Dumnezeu, li l-a dat, zicând: „Beţi toţi din el; căci acesta este sângele Meu, sângele legământului celui nou, care se varsă pentru mulţi, spre iertarea păcatelor. Vă spun că, de acum încolo nu voi mai bea din acest rod al viţei, până în ziua când îl voi bea cu voi nou în Împărăţia Tatălui Meu.” (Matei 26:27-29)

El anunta dinainte sacrificiul Sau, oferirea vieții sale ca plată pentru păcatul care apăsa greu omenirea. « El este mijlocitorul unui nou legamant, al unui legamant mai bun, caci a fost așezat pe făgăduințe mai bune; într-adevăr, dacă legământul dintâi ar fi fost fără cusur, n-ar mai fi fost vorba să fie înlocuit cu un al doilea » ( Evrei 8:6-7 ).

Domnul Isus s-a jertfit pentru tine, dar tu ce ai făcut pentru Hritos? Nu uita aceasta te vizează și pe tine personal! Nu trece pur și simplu pe lângă jertfa lui Isus Salvatorul.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Săptămâna dragostei absolute at Tu poţi schimba lumea.

meta

%d blogeri au apreciat asta: