Ce trebuie să cunoaștem despre cafea…

Iulie 7, 2011 § Lasă un comentariu


O conversaţie relaxată la o ceaşcă de cafea este una dintre micile plăceri ale vieţii. Băuturile gustoase strâng legăturile între oameni şi, probabil, aceasta este cea mai frumoasă caracteristică a lor! Indiferent care este opinia personală cu privire la cafea, nu se poate nega popularitatea ei. Am căutat câteva informaţii utile, dar şi interesante despre cafea. Aşadar:

„Cafeaua prăjită începe să-şi piardă aroma după o săptămână de la prăjire, cafeaua măcinată, după o oră de la măcinare, iar cafeaua preparată, după numai câteva minute de la preparare“, se spune într-un ghid al cafelei. Prin urmare, dacă alegeţi să cumpăraţi cafea-boabe, cel mai bine ar fi să o cumpăraţi în cantităţi mici şi să o păstraţi într-un loc întunecos şi răcoros. Nu o ţineţi însă la frigider, deoarece absoarbe umezeala şi îşi pierde aroma. Măcinaţi boabele doar când urmează să preparaţi cafeaua.

Finlandezii o numesc băutura lor naţională. Pentru mulţi italieni, pregătirea acesteia este o adevărată ceremonie. În Franţa, Germania, Mexic, Statele Unite şi în multe alte ţări, ea face parte integrantă din micul dejun. În lume, este a doua băutură preferată după ceai. Despre ce băutură este vorba? Pentru aproximativ o treime din locuitorii pământului, răspunsul este unul şi acelaşi: cafeaua!

Cele mai răspândite feluri de cafea

“Boabele de cafea sunt seminţele unor plante ce aparţin familiei Rubiaceae, alcătuită din cel puţin 66 de specii din genul Coffea“, se spune în revista Scientific American. „Cele două specii cultivate sunt Coffea arabica, specie care asigură două treimi din producţia mondială, şi Coffea canephora, numită adesea şi robusta, care asigură o treime din producţia mondială.“

Cafeaua robusta are o aromă puternică, aspră şi e folosită de obicei la obţinerea cafelei solubile. Arborele e foarte prolific şi rezistent la boli. Atinge o înălţime de circa 12 m, de două ori înălţimea arborelui de cafea arabica netăiat, acesta fiind de altfel mai delicat şi mai puţin prolific. La gramaj, boaba de cafea robusta conţine circa 2,8% cafeină, pe când boaba de cafea arabica nu depăşeşte 1,5%. Deşi arabica are 44 de cromozomi, iar robusta şi toate speciile sălbatice, numai 22, unele au fost încrucişate obţinându-se hibrizi.

„BOTEZUL“ băuturii

Când cafeaua a fost preparată pentru prima dată în Europa în secolul al XVII-lea, unii preoţi catolici au numit-o „fiertura“ lui Satan. Ei o considerau un posibil înlocuitor al vinului, care, după părerea lor, fusese sfinţit de însuşi Cristos. Se spune însă că Papa Clement al VIII-lea a gustat băutura şi şi-a schimbat imediat opinia, precizează cartea Coffee. El a pus astfel capăt dilemei religioase, botezând, în sens figurat, băutura şi dându-le catolicilor dezlegarea de a o consuma.

Măreşte cafeaua nivelul de colesterol?

CERCETĂTORII de la Universitatea de Agronomie Wageningen, din Olanda, afirmă că consumul de cafea nefiltrată cauzează creşterea colesterolului.

Cuvântul cel mai important de aici este „nefiltrată“. De ce? În buletinul Organizaţiei Olandeze pentru Cercetări Ştiinţifice intitulat Research Reports se spune că boabele de cafea conţin o substanţă numită cafestol care provoacă creşterea colesterolului. Prin turnarea apei fierbinţi direct pe cafeaua măcinată se extrage cafestolul. Acelaşi lucru este valabil şi când cafeaua fin măcinată este fiartă în apă de mai multe ori, cum este cazul cafelei turceşti, precum şi când se utilizează un filtru metalic în locul unui filtru de hârtie, cum se foloseşte la cafetiera franceză. Dacă se face cafea fără filtru de hârtie, cafestolul rămâne în băutura preparată.
O ceaşcă de cafea nefiltrată, care conţine, probabil, până la 4 miligrame de cafestol, poate mări colesterolul cu aproximativ 1%. Şi cafeaua espresso conţine cafestol, deoarece nu este preparată cu filtru de hârtie. Totuşi acest tip de cafea măreşte mai puţin colesterolul dacă folosiţi o ceşcuţă. Mai puţin espresso înseamnă mai puţin cafestol — probabil chiar numai 1 sau 2 miligrame de ceaşcă. Însă buletinul menţionat mai înainte avertizează că cinci ceşti mici de espresso pe zi pot mări nivelul de colesterol din organism cu 2%.Trebuie să reţineţi următorul lucru: cafeaua preparată cu filtru de hârtie nu conţine cafestol.

Cafeaua şi toxinele

Potrivit unor cercetări recente, cafeaua înlătură din apa de la robinet „între 78 şi 90 la sută din cantitatea de metale grele dizolvate în apă, cum ar fi plumbul şi cuprul, deoarece cafeaua măcinată, care are molecule neîncărcate electric sau încărcate negativ, atrage metalele grele încărcate pozitiv“, precizează ziarul Australian. „Cu cât cafeaua este mai tare, cu atât se înlătură o cantitate mai mare de metale grele“, a spus chimistul ecologist dr. Mike McLaughlin. S-au făcut experimente asemănătoare şi cu pliculeţe de ceai, însă, deşi ceaiul elimină o treime din plumb, se pare că nu are mare efect asupra cuprului.

Misterul cafelei

Cafeaua decofeinizată nu este mai sănătoasă decât cafeaua obişnuită şi se pare că îi poate ţine pe consumatori treji toată noaptea la fel ca o cafea obişnuită“, semnalează ziarul londonez The Times. Cercetările efectuate la Universitatea Hospital din Zürich (Elveţia) dezvăluie că e posibil ca nu cafeina să fie cauza efectelor adverse, întrucât ambele tipuri de cafea afectează sistemul nervos şi sistemul cardiovascular aproape la fel. Dr. Roberto Conti, coordonatorul studiului, recunoaşte: „Până acum am considerat cafeina răspunzătoare de efectele negative ale cafelei asupra sistemului cardiovascular, dar am constatat că există aceleaşi efecte şi în cazul celor care, de obicei, nu beau cafea şi cărora le-am dat cafea decofeinizată. Aceasta demonstrează cât de puţine lucruri ştim despre efectele uneia dintre cele mai îndrăgite băuturi din lume, consumată în cele mai mari cantităţi ca băutură cu efecte stimulatoare“.

Boabe de cafea decofeinizată

O echipă de cercetători brazilieni a descoperit o nouă varietate de Coffea arabica (cea mai cunoscută plantă de cafea), care conţine foarte puţină cofeină, anunţă ziarul spaniol El País. Această plantă de cafea natural decofeinizată creşte în Etiopia şi constituie o descoperire importantă pentru industria cafelei. Aproximativ 10% dintre consumatorii de cafea din lume preferă cafeaua fără cofeină, iar numărul lor e în creştere. Un bob de cafea obişnuită conţine cofeină cam 12 mg la un gram, însă noua varietate descoperită are numai 0,76 mg la un gram. Ziarul El País mai precizează: „Procesul de obţinere pe cale industrială a cafelei decofeinizate e scump şi, potrivit cercetătorilor, în timpul procesului nu se distruge doar cofeina, ci şi alte ingrediente importante ce-i dau cafelei acea aromă plăcută“. Prin urmare, noua varietate de cafea va rezolva ambele probleme asociate procesului de decofeinizare.

Festivalul Cafelei Kona

An de an se organizează Festivalul Cultural al Cafelei Kona la care toată lumea e binevenită. Se organizează concursuri de reţete de cafea şi dulciuri sau băuturi cu cafea, un campionat de golf şi numeroase alte manifestări. Un element important al festivalului îl constituie concursul de degustare a cafelelor, în care juriul format din experţi gustă şi apreciază diversele tipuri de cafea. Concurenţa e acerbă, întrucât mult râvnitele premii pot însemna vânzări mari pentru câştigători.
Vă prezentăm câteva recomandări de la acest festival pentru „o ceaşcă de cafea Kona ideală“: „Cea mai bună metodă de preparare este filtrarea automată cu hârtie de filtru. Folosiţi apă rece. Adăugaţi o lingură de cafea Kona la 175 ml de apă. Pentru o aromă puternică păstraţi cafeaua caldă şi consumaţi-o în decurs de o oră“.

Cu siguranţă, dacă veţi gusta cafeaua Kona, veţi vedea că e una dintre cele mai bune cafele din lume: un adevărat deliciu!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Ce trebuie să cunoaștem despre cafea… at Tu poţi schimba lumea.

meta

%d blogeri au apreciat asta: