Țelina regina legumelor

Martie 24, 2012 § 3 comentarii


Țelina este o plantă ce este folosită în general la gătit, însă fără a se cunoaște adevăratele proprietăți curative.

Aceasta este bună pentru durerile de stomac și te ajută să scapi de excesul de lichid din organism. In plus, țelina este un stimulent uterin, te scapă de indigestie, tratează flatulenta și reduce tensiunea arterială.

Planta conține compuși ce te ajută să dormi mai bine și de aceea este recomandată când ești extenuat și aceasta te impiedica sa te odihnesti cum ar trebui.

Extern, țelina este utilă în caz de infecții fungice și tumori. Țelina poate fi combinată cu păpădia pentru a trata poliartrita și retenția de apa.

Uleiul de țelină este perfect pentru a scapă de celulita. Folosirea sa în aromaterapie poate ajuta la curațarea pielii. De asemenea, acesta mai este bun pentru a dizolva cristele acidului uric, în cazul celor care suferă de gută și artrită.

Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au descoperit, de curând, că în ţelină se conţine o substanţă numită 3-butiftadină, care scade tensiunea arterială prin relaxarea musculaturii vaselor sangvine, relaxare care face posibilă dilatarea acestora, permiţând sângelui să circule cu mai multă uşurinţă.

Datorită conţinutului bogat în vitamine, minerale şi diferiţi acizi, ţelina consumată ca atare sau în salate, este un tonic eficient al sistemului nervos, un bun remineralizant. Efectul tonic şi regenerant al ţelinei este bine cunoscut şi folosit în medicina populară, fapt explicabil prin stimularea glandelor suprarenale. Pe lângă aceste calităţi terapeutice, ţelina are un gust deosebit, fiind o adevărată sursă de vitamine şi sănătate.

Ţelina are proprietăţi diuretice, rădăcina fiind utilă în afecţiunile renale, precum şi cardiacilor cu edeme, prin efectul declorurant pe care îl are. Având proprietăţi hipoglicemiante, este un bun adjuvant în tratarea diabetului zaharat. În bronşite are efect expectorant şi emolient. Fiind diuretică şi epurativă, este excelentă în curele de slăbire.

Ţelina crudă prezintă o mare concentraţie de calciu, într-o formă gata de asimilare. Pe lângă toate mai posedă reputaţia de un bun afrodisiatic. Ţelina creşte nivelul androsteronului, un hormon bărbătesc care este eliberat sub formă de feromoni. Aceasta stimulează atracţia sexuală

Atenţie:
– seminţele de ţelină nu pot fi consumate imediat după culegere. Ele trebuie procesate atent (tincturi, uleiuri etc.);
– dacă folosiţi ulei de ţelină, evitaţi expunerea la soare, pentru că el conţine bergapten, substanţă care duce la creşterea fotosensibilităţii;
– femeilor însărcinate nu le este indicat consumul de ţelină decât în cantităţi mici;
– în cazuri rare, consumul acestei legume poate da reacţii alergice.

Anunțuri

§ 3 Responses to Țelina regina legumelor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Țelina regina legumelor at Tu poţi schimba lumea.

meta

%d blogeri au apreciat asta: