Povara aroganței

Noiembrie 14, 2013 § Lasă un comentariu

poza
Umilința este o virtutea foarte amăgitoare. Cînd crezi că o ai, n-o mai ai, sau nu crezi că ai avut-o vreodată. Cei mai mari sfinți au fost cunoscuți pentru smerenia lor. Cu toate că Moise fusese prințul Egiptului și mai apoi eliberatorul poporului său din robie, în Biblie găsim scris: Moise însă era un om foarte blând, mai blând decât orice om de pe faţa pământului. (Numeri 12:3). Apostolul Pavel fusese mîntuit în urma unei întîlniri directe cu Domnul Isus. A fost rapit la ceruri și avea putere de a-i învia pe oameni din morți. Cînd se prezenta însă, nu menționa nimic din toate acestea. Ioan Botezătorul era rudă cu Isus și a fost primul evanghelist din istorie, dar el a rămas cunoscut în Scriptură ca și acela care a spus, ”Trebuie ca El să crească, iar eu să mă micșorez” (Ioan 3:30)

Celor smeriți Dumnezeu le dă mari comori:
-El dă onoare: ”Smerenia merge înainte slavei” (Proverbe 11:2)
-El dă călăuzire: ”El învață pe cei smeriți calea Sa” (Psalmul 25:9)
-Dar cel mai important, El dă har: ”Căci „Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar celor smeriţi le dă har.” (1Petru 5.5b).

Lui Dumnezeu îi place smerenia. Oare aceasta să fie motivul pentru care ne sfătuiește în atîtea rînduri să fim smeriți? Cu aceeași intensitate cu care urăște aroganța, Dumnezeu iubește smerenia.

Cîteva sfaturi care m-au ajutat pe mine:

1. Evaluează-te corect – Smerenia nu este tot una cu a avea o părerea paroastă despre sine. A fi smerit nu înseamnă să crezi despre tine că nu ai nimic de oferit; înseamnă să știi exact cît ai de oferit, fără să mai adaugi nimic în plus. Apostolul Pavel spunea: Prin harul care mi-a fost dat, eu spun fiecăruia dintre voi să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine; ci să aibă simţiri cumpătate despre sine, potrivit cu măsura de credinţă pe care a împărţit-o Dumnezeu fiecăruia. Romani 12:3

2. Respectă-i și apreciază-i pe ceilalți – În smerenie fiecare să privească pe altul mai presus de el însuși. (Filipeni 2:3). Adevărul e că fiecare punct marcat în viață este rezultatul unui efort de echipă. Aplaudă-ți coechiperii. Un băiat de școală primară a venit acasă de la un concurs de selecție pentru echipa care avea să joace într-o piesă pentru elevi. ”Mami, mami, a strigat el intrînd pe ușă, am primit un rol. Am fost ales să stau în sală, să aplaud și să ovaționez”. Cînd ți se oferă șansa să aplauziși, să ovaționezi, profiți de ea? Dacă da, atunci capul începe să ți se apropie de mărimea pe care o porți la pălărie.

3. Nu-ți reclama locul de parcare – Să reclami respect este ca și cum ai alerge după un fluture. Aleargă după el, pentrucă nu-l vei prinde niciodată. Stai liniștit, și s-ar putea să ți se așeze pe umăr. Filosoful Blise Pascal a întrebat odată, ”Vrei că oamenii să vorbească bine depsre tine?” Atunci nu vorbi nicodată bine despre tine însuși”

4. Nu-ți anunța niciodată succesul înainte de-al obține

5. Vorbește cu smerenie – Nu fi încrezut. Pe oameni nu-i impresionează opiniile tale. Urmează sfatul lui Benjamin Franklin: ”Mi-am făcut obiceiul de a-mi exprima poziția cu modestie și chiar cu sfială, fără să spun lucruri care pot da naștere la dispute, sau să folosesc un ton superior, din care să lipsească orice umbră de îndoială, sau să am o atitudine din care să transpară siguranța deplină. Mai degrabă, spun despre un lucru că îl văd cam așa sau așa… Obiceiul acesta, cred eu că m-a avantajat mult.”
Și pe noi ne-ar avantaja mult în favoarea cultivării smereniei.

6. Trăiește la picioarele crucii – Simți nevoia să te afirmi? Ai vrea să ți se acorde atenție? Pentru asta nu e nevoie să te lauzi cu relațiile pe care le ai sau să te fălești cu un lucru sau altul. Nu trebuie decît să te oprești la piciorul crucii și să-ți amintești următorul lucru: Cel care a făcut stelele ar muri mai degrabă decît să trăiască fără tine! Și asta e un fapt real, nu o presupunere. Așa că decă simți nevoia să te lauzi, laudă-te cu asta.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Povara aroganței at Tu poţi schimba lumea.

meta

%d blogeri au apreciat asta: