Despre cruce

Ianuarie 30, 2014 § 1 comentariu

cross20at20sunset

Cînd le-a zis Isus: „Eu sînt”, ei s’au dat înapoi, și au cãzut jos la pãmînt. Ioan 18:6

Ne purtăm crucea la piept, de altfel o putem purta și în inimă, dar crucea nu este pentru a sta în inimă și nici la piept. Pe ea se răstignește, se bat cuie și se omoară, era cea mai violentă apreciere a romanilor față de un om care își irosise orice nădejde a supravețuirii sale.

Astăzi exprimăm crucea în diferite idiom-uri, o ținem în mână la examene sau atunci când suntem bolnavi. Privim fără încetare la omul acela afișat, fără să ne întrebăm simplu, de ce o fi ajuns El acolo? Chiar dacă nu suntem romani, nici barbari, ne plac metodele lor de asuprire. Iar pentru că cei mai înalți demnitari, precum și marii jefuitori ai lumii acesteia, poartă o cruce la piept, ajungem fără de habar niște creștini al crucelor facile.

Când Isus le-a răspuns jandarmilor care îl căutau, că ”Eu sunt” cel pe care îl căutați, ei au căzut ca strecurați cu fața la pământ. Pe lângă faptul că nici măcar nu-L cunoșteau pe Acela pe care îl căutau, ei mai erau călăii orbi a celor care trăiau cu impresia că în mâinile lor este puterea de a condamna sau scăpa de la moarte pe cineva. Dar chiar și așa, printre hainele lor, undeva ascuns, stătea crucea atârnată de gât. Este crucea pe care noi mereu o strângem în mână atunci când cerem ajutorul lui Dumnezeu, e crucea pe care mereu o sărutăm atunci când vine un necaz peste noi și e crucea care în loc să o purtăm pe spate noi o atârnăm de o ață și o târâm prin cele mai murdare și controversate aspecte ale vieții noastre.

Veți spune că aceștea nu știau de cruce pe vremea aceea, dar eu vă spun că fiecare om dintr-o țară cotropită de romani știau ce înseamnă crucea. Mulți erau răstigniți precum Isus, dar singurul răstignit fără vină și păcat a fost și este Isus.

Religiunea oamenilor de atunci se aseamănă cu religiunea de acum. Cădem și plângem în fața cruciii, ne facem semnul ei cu mâna tremurân-dă, dar prea puțini suntem aceea care dorim să o punem pe spate. Spatele este acela care duce greul vieții noastre. Când apucăm sau ducem ceva, spatele suferă cel mai mult, dar și fără el nu am construi astăzi piramide și zgârie nori. De aceea ne-am zis unii altora, e prea grea crucea ca să o purtăm pe spate, însă mai mult decât grea, e și o nebunie a vremurilor. Mai bine o facem mai mică și o ascundem printre haine, iar la vreme de nevoie o vom scoate-o afară.

După ce s-au dat înapoi și au căzut cu fața la pământ și-au adus aminte de ce au venit, după care L-au prins și L-au legat iar mai apoi L-au pălmuit pe Acest ”Eu sunt” în față căruia se închinară.

Așa era crucea de atunci, așa este crucea de astăzi, însă crucea adevărată e cea pe care se răstignește, se bat cuie și se moare. E singura punte între noi și Dumnezeu.

Poza: http://4.bp.blogspot.com/-lAJ8TL82nwM/UekPYBiDxEI/AAAAAAAADxQ/NLy1zdkku5Q/s640/cross20at20sunset.jpg

Anunțuri

§ One Response to Despre cruce

  • Roman Ioan-Inau SJ spune:

    Crucea este simbolul suferintei,de aceea trebuie purtata in suflet,in inima si in constiinta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Despre cruce at Tu poţi schimba lumea.

meta

%d blogeri au apreciat asta: